Pengaruh pengetahuan agama ke atas amalan agama dan gaya hidup mahasiswa Islam Universiti Teknologi Malaysia - Sihes, Ahmad Johari; Hamdan, Abdul Rahim; Ramli, Jamaluddin; Samingan, Nor Salis (2006)
Pengetahuan agama merupakan asas kepada pembentukan peribadi seseorang individu muslim. Manakala amalan pula merupakan tindakan yang dilakukan oleh seseorang berdasarkan kepada pengetahuan dan pengalaman yang dilaluinya. Hasil daripada kedua-duanya akan lahir seorang individu muslim yang sejati. Oleh itu, satu kajian telah dijalankan ke atas mahasiswa Islam Universiti Teknologi Malaysia (UTM). Kajian ini dijalankan adalah untuk mengetahui tahap pengetahuan agama dan amalan agama serta gaya hidup mereka agar ia dapat dijadikan panduan kepada pihak universiti untuk melahirkan intelektual Islam. Instrumen kajian ini ialah satu set soal selidik yang mengandungi 45 item. Soal selidik ini telah diedarkan kepada 300 orang mahasiswa Islam UTM yang berada di tahun tiga (3) dan empat (4) serta tinggal di kolej-kolej kediaman mahasiswa. Dapatan daripada kajian ini menunjukkan bahawa tahap pengetahuan agama mahasiswa Islam UTM adalah tinggi. Namun dari segi amalan agamanya berada pada tahap sederhana. Manakala gaya hidup yang dominan bagi mahasiswa Islam UTM adalah mengutamakan akademik dan kepimpinan. Terdapat hubungan yang signifikan antara tahap pengetahuan agama dengan amalan agama tetapi pada tahap yang rendah.