Kepekatan unsur logam berat di dalam debu jalan bandaraya Kuala Lumpur - Mohd. Yusoff, Mohd. Rashid; Ahmad, Rahmalan; Jaafar, Jaafariah; Wood, Abd. Khalik (1988)
Sejumlah 31 unsur telah dikesan di dalam sample debu jalan yang diambil di beberapa jalan utama di bandaraya Kuala Lumpur. Unsur-unsur tersebut termasuklah Al, As, Au, Br, Cd, Ce, Cl, Co, Cr, Cs, Dy, Eu, Fe, Ga, Hf, La, Lu, Mg, Mn, Na, Ni, Pb, Rb, Sb, Sc, Sm, Ti, U, V, Yb, dan Zn. Kepekatan unsur As, Br, Cd, Cl, Ni, Pb, Sb dan Zn didapati tinggi di dalam sample debu jalan tersebut dan unsur-unsur tersebut dipercayai terhasil daripada sumber pencemaran yang terdekat iaitu automobile, sementara unsur-unsur selainnya dipercayai di atas seterusnya dibincangkan di dalam kertas kerja ini.