Kajian kualiti air di hulu Sungai Kelang - Mohd. Yusoff, Mohd. Rashid (University Technology Malaysia, 1988)
Satu kajian mengumpul data ciri-ciri fizikal serta mengkaji kualiti air di enam lokasi di sepanjang hulu Sungai Kelang telah dijalankan pada bulan Mac 1986. Ciri-ciri ini termasuklah halaju, lebar dan dalam sungai, pH, kekeruhan, suhu dan oksigen terlarut (DO). Hasil menunjukkan bahawa kandungan oksigen terlarut adalah berbeda bagi setiap lokasi dan ini adalah dipengaruhi oleh jenis atau corak air sisa yang mengalir masuk ke dalam aliran sungai tersebut. Oksigen terlarut di beberapa bahagian sungai ini agak rendah dan ini perlu diambil perhatian yang serius.