Kepekatan zarahan terampai di stesen pengawasan kualiti udara Universiti Teknologi Malaysia - Mohd. Yusoff, Mohd. Rashid (Jabatan Kej. Kimia, 1988)
Kepekatan zarahan terampai di udara sering dikaitkan sebagai paras betapa seriusnya pencemaran udara yang berlaku bagi sesuatu tempat. Pada amnya, kepekatan pencemaran zarahan terampai ini dilaporkan dalam unit ug/m3 iaitu berat kandungan zarahan terampai per meter isipadu yang disedut. Dengan cara ini tahap pencemaran udara untuk sesuatu kawasan itu tidak dapat dibandingkan dengan tempat-tempat lain. Sebahagian besar zarahan terampai di udara dikumpulkan dengan kaedah persampelan menggunakan High volume Sampler. Data yang didapati dari kaedah ini digunakan untuk mengkaji kesan wabak penyakit berpunca daripada zarahan terampai di atmosfera terhadap kesihatan manusia.