Komposisi aerosol halus dan kasar di chicago dengan pendafluor sinar-X - Mohd. Yusoff, Mohd. Rashid (1987)
Kepekatan 19 unsur telah dikesan di dalam tujuh belas sample aerosol boleh sedut (IP) yang berlainan saiz; halus, FP (saiz zarah < 2.5 Î¼m) dan kasar, CP (saiz zarah 2.5-15 Î¼m) di bandaraya Chacago dengan menggunakan spektrofotometer pendafluor sinar-x. unsur-unsur ini termasuklah Al, Br, Ca, Co, Cr, Cu, Fe, K, Mg, Mn, Na, Ni, Pb, S, Se, Si, Ti, V dan Zn. Hasil menunjukkan unsur-unsur yang terbabit daripada proses pembakaran (Br, Ni, Pb, S, Zn) mempunyai kepekatan unsur yang tinggi di dalam sample aerosol halus manakala unsur-unsur yang terbabit dengan deburan tanah (Al, Ca, Fe, Mg, Mn, Si, Ti) mempunyai kepekatan yang tinggi di dalam sample aerosol kasar. Pendekatan mencari komposisi unsur-unsur di dalam saiz aerosol yang berlainan sebigini dapat menentukan asal-usul unsur-unsur tersebut.