Bolehkah hematit menggantikan barit sebagai bahan pemberat lumpur penggerudian? - Ismail, Issham; Kunang, Andrew (Penerbit UTM Press, 1988)
Kertas kerja ini membincangkan hasil kajian yang dilakukan terhadap hematit tempatan untuk diguna sebagai bahan pemberat dalam lumpur penggerudian. Sampel hematit yang diperoleh dari Institut Penyelidikan Galian Ipoh dikisar dan diayak mengikut spesifikasi API, sebelum dimasukkan ke dalam lumpur penggerudian untuk diuji sifat reologi, sifat kehilangan bendalir, kandungan pepejal dan kelelasannya. Seterusnya, keputusan uji kaji yang dihasilkan lumpur hematit dibandingkan dengan nilai yang diberikan oleh lumpur barit. Keputusan kajian menunjukkan bahawa walaupun hematit tersebut mempamerkan sifat reologi yang setanding dengan barit serta memberikan kehilangan bendalir dan kandungan pepejal yang rendah, tetapi masalah yang dihadapi hematit ialah sifat lelas yang menghalang penggunaannya dalam operasi penggerudian.