Glosari Industri Petroleum - Samsuri, Ariffin; Idris, Ahmad Kamal; Md. Nasir, Sanat; Sulaiman, Nik Meriam; Mohd. Salleh, Ahmad Nordeen; Abdul Manan, Mahbob (Dewan Bahasa dan Pustaka, Kementerian Pendidikan Malaysia, Kuala Lumpur, 1995)
Glosari Industri Petroleum ini mengandungi 1365 istilah sumber (bahasa Inggeris/BI) dan 1308 istilah sasaran (bahasa Melayu/BM). Istilah dalam glosari ini telah dikumpulkan oleh beberapa orang pakar dari Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Universiti Malaya (UM), dan Petronas yang dianggap profesional. Mereka yang terlibat ialah: (i) Prof. Madya Dr. Ariffsn Samsuri (ii) Prof. Madya Dr. Ahmad Kamal Idris (iii) Prof. Madya Sanat Md. Nasir (iv) Dr. Nik Meriam Sulaiman (v) Ir. Ahmad Nordeen Hj. Mohd. Salleh (vi) Encik Mahbob Haji Abdul Manan (Petronas) (Petronas) dan pada mereka kemudiannya disemak dan disenaraikan oleh pegawai projek Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) untuk disahkan oleh sekumpulan pakar yang mahir dalam bidang/subbidang Industri Petroleum menerusi Jawatankuasa Istilah (JKI) Industri Petroleum yang ditubuhkan pada 21 Jun 1994. Sebanyak 38 sesi mesyuarat telah diadakan. Mesyuarat intensif juga telah diadakan di peringkat pengesahan untuk tujuan penerbitan. Senarai akhir ahli JKI Industri Petroleum adalah seperti yang berikut: (i) Prof. Madya Dr. Ariffin Samsuri (Pengerusi/UTM) (ii) Prof. Madya Dr. Ahmad Kama] Idris (Timbalan Pengerusi/UTM) (iii) Puan Hasnah Mohamad (Setiausaha/DBP).