Unsur Geologi Petroleum - Samsuri, Ariffin (penterjemah) (Universiti Teknologi Malaysia, 2000)
Dalam edisi ini banyak dilakukan pembaikan dan perubahan, juga penambahan bahan, semoga buku ini akan menjadi lebih lengkap. Pada edisi pertama terdapat beberapa kesalahan yang sangat ketara, misalnya beberapa formula serta sejumlah angka sehingga dirasakan perlu dilakukan pembetulan secara menyeluruh. Sejak edisi asalnya terbit dafam tahun 1978, kemajuan yang pesat telah berlaku dalam ilmu geokimia organik mengenai cara terbentuknya petroleum dan gas asli serta juga dalam proses perpindahannya. Suatu persetujuan telah dicapai di kalangan para ahli geoiogi petroleum untuk menerima teori degradasi terma serta kematangan (maturation) sebagai suatu teori yang piawai dalam usaha carigali petroleum. Misalnya, kriteria geokimia untuk batuan puncayang dalam buku edisi asalnya masih diragukan. Dalam buku ini kriteria baru yang telah dianggap piawai dalam penentuan batuan punca serta kriteria untuk kematangan dihuraikan dengan cara terperinci.