Pelarasan ukur lanjutan - A. K., Abd. Majid (Fakulti Kejuruteraan & Sains Geoinformasi, Universiti Teknologi Malaysia, 1996)
Buku ini mengandungi beberapa bab iaitu kandungan bab 1 teknik iterasi dalam pelarasan, model persamaan cerapan, model persamaan syarat, bab 2 pelarasan kaedah jujukan dengan persamaan, cerapan, penambahan cerapan baru keatas persamaan normal, pelarasan kaedah jujukan, kesan keatas X*, kesan keatas SX*, useful matrix equalities (ume), bab 3 gabungan persamaan cerapan dan persamaan syarat, tiori, contoh, bab 4 pra-analisa jaringan, pengenalan, jenis-jenis rekabentuk 44 4.3 contoh, bab 5 penyelesaian persamaan normal dengan, kaedah cholesky, penyelesaian sistem persamaan linear, penyelesaian untuk songsangan matriks normal, kelebihan kaedah cholesky, lampiran a : persamaan cerapan jarak dan sudut, lampiran b : bacaan tambahan.