Geodesi asas - Ses, Sahrum; A. K., Abd. Majid (Fakulti Kejuruteraan & Sains Geoinformasi, Universiti Teknologi Malaysia, 1994)
Buku ini mengandungi beberapa bab iaitu kandungan pengenalan kepada bidang geodesi, konsep, kegunaan dan peranan dalam bidang pengukuran, permukaan rujukan geodesi dan hubungannya, topografi, geoid dan elipsoid, hubungan antara permukaan-permukaan rujukan geodesi, geometri elipsoid, saiz dan bentuk elipsoid, koordinat elipsoid, jejari-jejari kelengkungan elipsoid, hitungan jarak dan luas di atas elipsoid, jejari purata bumi, lengkungan di atas elipsoid, sistem koordinat, koordinat cartesian, koordinat geodesi, koordinat toposentrik, koordinat geosentrik, hitungan di atas permukaan elipsoid, masalah terus dan songsang, formula-formula menghitung garisan di atas elipsoid, astrogeodetik, hubungan antara koordinat astronomi dengan koordinat geodesi, pesongan tegak dan persamaan laplace.