Unsur-unsur matematik untuk jurukur tanah - Abdullah, Khairul Anuar (Fakulti Kejuruteraan & Sains Geoinformasi, Universiti Teknologi Malaysia, 1994)
Buku ini mengandungi beberapa bab iaitu kandungan, prakata, algebra matriks, pendahuluan, definisi-definisi, matriks khas, operasi asas matriks, songsangan matriks, kesamaan matriks-matriks, penyelesaian persamaan linear, pendahuluan, sistem yang tak konsisten, sistem yang mempunyai penyelesaian unik, sistem yang mempunyai bilangan penyelesaian tak terhingga, penggunaan persamaan cerapan di dalam pelarasan, gandadua terdikit, transformasi koordinat, pendahuluan, transformasi linear, transformasi ortogon, pantulan, putaran, transformasi skala, transformasi afin, analisis statistik untuk cerapan ukur, pendahuluan, konsep asas gandadua terdikit dan pasca-analisis, konsep kebarangkalian, asas-asas ujian statistik, prosidur pasca-analisis statistik, ujian ?2 terhadap faktor varians, ujian kebagusan ?2 penyesuaian terhadap, reja teranggar, ujian-ujian untuk mengesan outlier di dalam reja, daerah keyakinan bagi parameter teranggar serta rujukan.