Geodesi geometrik - Abdullah, Khairul Anuar; Idris, Abdul Wahid (Fakulti Kejuruteraan & Sains Geoinformasi, Universiti Teknologi Malaysia, 1994)
Buku ini mengandungi beberapa bab iaitu kandungan muka surat prakata 1 senarai jadual 3 senarai rajah 7 bab 1 pengenalan tafsiran, sejarah, bentuk bumi, bab 2 ciri-ciri elipsoid, sifat khas elip dan elipsoid, koordinat dipermukaan elipsoid, jejari kelengkungan elipsoid, arka garis bujur dan garis lintang, keluasan permukaan elipsoid, jejari anggaran bumi sebagai sfera, garis lengkung dipermukaan elipsoid, keratan normal, pisahan diantara keratan normal salingan, pisahan azimut bagi keratan normal salingn, kepanjangan keratan normal, lengkung geodesi, perbandingan geodesi dan keratan normal, bab 3 perhitungan di permukaan elipsoid, penyelesaian tiga segi sfera dan elipsoid, baki sfera, penyelesaian segitiga sfera menggunakan tiori lagendre, penyelesaian segitiga sfera menggunakan kaedah, additament, perhitungan koordinat geodesi, pembentukan sisi dalam kuasa jarak s, formula puissant, formula gauss latitud tengah, masalah songsang dari koordinat segiempat tepat ruang, bab 4 kawalan geodesi ufuk, pengenalan, triangulasi, tafsiran dan tujuan, pengkelasan triangulasi, prinsip triangulasi, merangka bentuk triangulasi, jarak dan kedudukan stesen, perancangan dan persediaan dipadang, saling kelihatan antara stesen, penandaan stesen, cerapan sudut, tiodolit, tanda sasaran cerapan, kaedah dan prosidur cerapan, pembetulan keesektrikan alat atau berop, sudut tegak, triangulasi di semenanjung malaysia, bab 5 pengukuran jarak, pengenalan, dawai dan pita invar, pemilihan kawasan garis asas, perpanjangan garis asas, pengukuran jarak menggunakan alat elektronik, sistem membulat, sistem pengukur garis asas, halaju gelombang cahaya dan gelombang mikro, halaju gelombang cahaya, halaju gelombang mikro, cerapan meteorologi, pantulan gelombang mikro, interpretasi seliseh pantulan, seliseh sifar, pemilehan kawasan pengukuran, kebaikan menggunakan alat gelombang cahaya dan alat, gelombang mikro, sumber seliseh dalam penggunaan alat pengukur jarak, elektronik, bab 6 penentuan ketinggian, pengenalan, datum ketinggian, perubahan aras laut min, kaedah pengukuran ketinggian, ukur aras jitu, prosidur pengukuran aras jitu, prosidur kerjaluar, pembetulan pada cerapan ukur aras jitu, seliseh disebabkan ketidaktegakan setaf, ukur aras salingan, ukur aras bermotor, ketinggian ortometrik dan dinamik, sudut pugak, perbezaan ketinggian dari cerapan sudut pugak tunggal, perbezaan ketinggian daripada sudut pugak salingan serta rujukan.