Unjuran Peta - W. M. A., Wan Abdul Aziz; Kamaruddin, Md. Nor; Subari, Mustofa Din (Fakulti Kejuruteraan & Sains Geoinformasi, 1998)
Buku ini mengandungi beberapa bab iaitu kandungan muka surat, bab 1 pengenalan, pengenalan , permasalahan unjuran peta, permasalahan ektrinsik, permasalahan intrinsik, definisi dan istilah, geoid, elipsoid, sfera, bab 2 permukaan rujukan dan sistem koordinat, sifat geometri elipsoid, garisan lain diatas permukaan elipsoid, geometri permukaan sfera, konsep segitiga sfera, panjang arka diatas permukaan sfera, panjang arka meridian, panjang arka garisan selari, panjang arka bulatan besa , penumpuan meridian, sistem koordinat, koordinat geografi, sistem koordinat satah cartesian 2D, sistem koordinat satah kutub, transformasi koordinat cartesian 2d, peralihan paksi atau perubahan origin, perubahan skala, putaran paksi pada origin, bab 3 teori erotan unjuran peta, pendahuluan, formula transformasi erotan, formula umum unjuran, terbitan kuantiti asas gauss (kag), terbitan elemen sudut, bering, skala dan luas kuantiti, asas gauss, sudut, bering, skala, luas, muka surat, kuantiti asas gauss diatas permukaan datum dan, permukaan unjuran, permukaan datum elipsoid, permukaan datum sfera, permukaan unjuran kun, permukaan unjuran selinder, erotan skala, sudut, jarak dan keluasan, skala, sudut, jarak, keluasan, indikatrik tissot, teori, pembuktian indikatrik tissot, tentuarah indikatrik tissot, praktikal indikatrik - kes mudah, bab 4 unjuran azimut, pengenalan, unjuran gnomonik, unjuran gnomonik normal, unjuran gnomonik oblik, unjuran gnomonik melintang, unjuran stereografik, unjuran stereografik konformal, unjuran stereografik oblik, unjuran stereografik melintang, unjuran ortografik, unjuran ortografik normal, unjuran ortografik oblik, unjuran ortografik melintang, bab 5 unjuran kun, geometri asas kun, unjuran sebenar kun mudah, unjuran kun konformal, unjuran kun konformal lambert, unjuran kun samaluas, unjuran kun pusat, muka surat, bab 6 unjuran selinder, pengenalan, unjuran selinder normal mudah, unjuran selinder normal samabentuk, unjuran selinder samaluas, unjuran selinder tengah, unjuran selinder melintang, unjuran selinder melintang mudah, unjuran cassini soldner, unjuran melintang konfromal selinder, unjuran samaluas selinder melintang, unjuran oblik selinder, unjuran universal transverse mercator (utm), bab 7 unjuran peta untuk pemetaan dimalaysia, pengenalan, sejarah ringkas sistem triangulasi dimalaysia, unjuran bentuk benar serong ditepati (bbst), parameter datum, parameter unjuran, formula unjuran, formula unjuran didalam bentuk jadual, unjuran cassini soldner, pengenalan, parameter datum, persamaan unjuran, sistem koordinat kadaster negeri, bab 8 transformasi koordinat, pengenalan, transformasi dan penukaran koordinat secara umum, model transformasi koordinat 2D, model transformasi koordinat 3D, transformasi koordinat WGS84 – MRT, transformasi melalui polinomial, transformasi antara grid cassini dan RSO (bbst), transformasi cassini – RSO, transformasi RSO – cassini, contoh hitungan transformasi, transformasi daripada cassini ke RSO, transformasi daripada RSO ke cassini serta rujukan.