Gravimetri dan geodesi satelit - Sharif, Ayob (Fakuti Ukur & Harta Tanah, 2007)
Buku ini mengandungi beberapa bab iaitu kandungan 1.0 pengenalan, 1.1 unit graviti, 1.2 perubahan graviti, 1.3 objektif gravimetri, 1.4 perkembangan gravimetri, 2.0 teori asas, 2.1 pelajuan graviti, 2.2 keupayaan dan tarikan graviti, 2.3 bentuk bumi dan graviti, 2.4 medan graviti pada titik jisim, 2.4.1 sfera yang tidak berputar, 2.4.2 sfera yang berputar, 2.4.3 ilipsoid yang berputar, 2.5 pendekatan keupayaan secara am, 3.0 pengukuran graviti, 3.1 pengukuran graviti mutlak, 3.1.1 kaedah pendulum, 3.1.2 jatuhan secara bebas, 3.1.3 kaedah naik dan jatuh simetri, 3.2 pengukuran graviti relatif, 3.2.1 kaedah pendulum (dinamik), 3.2.2 kaedah statik, 3.3 kalibrasi alat gravimeter, 4.0 aspek praktikal pengukuran graviti relatif, 4.1 kaedah pengukuran, 4.1.1 trabas, 4.1.2 pergi balik, 4.1.3 bintang, 4.1.4 gelung kehadapan, 4.2 pembetulan pengukuran graviti, 4.2.1 ketinggian alat, 4.2.2 pasang surut bumi, 4.2.3 drif, 4.3 pelarasan.