Sistem Carian Laluan Terpendek Destinasi Pelancongan Menggunakan Algoritma Floyd Warshall - Mohd. Zain, Azlan; Hassan, Haswadi; Bahari, Mahadi; Nik Mat Yusoff, Nik Fatnin (2005)
Gra! adalah salah satu cabang matematik yang dapat digunakan dalam menyelesaikan masalah melibatkan pengiraan yang kompleks. Antara penggunaannya yang popular adalah penganalisaan sistem rangkaian jalan raya me/alui kaedah teori graf Sistem ini dibangunkan untuk menentukan laluan terpendek bagi destinasidestinasi pelancongan di negeri Kelantan. Maklumat anggaran berkaitanjarak, kos dan tempoh masa perjalanan bagi laluan terpendek akan turut disenaraikan melalui sistem yang dibangunkan. Algoritma Floyd Warshall digunakan untuk proses pencarian laluan terpendek bagi lokasi mula dan akhir yang dikehendaki pengguna sistem. Manakala perisian pengaturcaraan Microsoft Visual Basic 6.0 dan aplikasi Microsoft Access pula telah digunakan bagi membangunkan sistem.