Topologi kejiranan gabungan rangkaian kohonen dan particle swarm optimization (pso) - Forkan, Fadni; Shamsuddin, Siti Mariyam (2006)

(untitled)
Dalam kertas kerja ini, prestasi pembelajaran dalam rangkaian kohonen melalui Particle Swarm Optimization (PSO) dengan dua topologi yang berbeza (gbest dan lbest) dikaji. PSO digunakan dalam penentuan pemberat yang terbaik dalam pembelajaran rangkaian kohonen. Ini bertujuan untuk mempercepatkan proses pembelajaran dalam rangkaian kohonen serta berupaya untuk menjana hasil yang diingini semasa proses pengujian rangkaian dan membentuk turutan pemberat yang teratur. Ujikaji yang dilakukan adalah menggunakan fungsi jarak eucildean