Penggunaan model pelajar dalam pembinaan sistem pembelajaran adaptif menggunakan teknologi hipermedia - Yusof, Norazah; Young, Chew Kwi; Mohd. Hashim, Siti Zaiton (2000)
Sistem pembelajaran dan pengajaran berbantukan komputer (PBK) yang dibangunkan kebanyakannya adalah bersifat statik, di mana semua bahan penyampaian dan soalan yang dikemukakan adalah sama bagi semua pengguna. Sedangkan pelajar sebagai pengguna, mempunyai tahap pengetahuan yang berbeza serta cara belajar yang berlainan antara satu dengan lain. Satu usaha sedang dijalankan untuk mengkaji sistem pembelajaran adaptif menggunakan teknologi hipermedia yang direkabentuk supaya bahan penyampaian dan soalan yang dikemukakan boleh disesuaikan mengikut pelajar secara dinamik. Dengan menggabungkan teknik adaptif dengan teknologi hipermedia yang dinamik, sistem pembelajaran berbantukan komputer diharapkan akan menjadi lebih luwes dan dapat digunakan oleh lebih ramai pengguna. Kertas kerja ini membincangkan tentang kpentingan dan keberkesanan teknik hipermedia adaptif di dalam memantapkan lagi pembelajaran berbantukan komputer khususnya pembelajaran berasaskan web, di mana satu prototaip sistem pembelajaran adaptif berteknologi hipermedia (SPAtH) telah dibina yang menggabungkan dua sistem pembelajaran, iaitu sistem hipermedia untuk tujuan pembelajaran dan sistem tutoran pintar. Sistem ini menumpukan kepada penggunaan model pelajar yang berperanan penting dalam menyesuaikan bahan pengajaran, latihan dan soalan mengikut latar belakang pengkhususan pelajar serta pengalaman pelajar yang berbeza. Seterusnya, kertas kerja ini mengutarakan kekurangan yang terdapat pada sistem awalan ini, serta cadangan untuk memperbaiki dan menambah keupayaan SPAtH pada masa akan datang.