Pendidikan seksual dalam menangani permasalahan seksual mahasiswa di IPT: satu tinjauan kaunseling - Salleh, Hushim; Che Din, Che Ruzana; Kadir, Rosni (2006)
Proses pembangunan yang amat pesat yang berlaku di Malaysia telah mengundang nilai dan budaya barat yang tidak sihat meresap ke dalam masyarakat, terutamanya di kalangan remaja. Golongan remaja mula dipengaruhi oleh budaya yang tidak sihat seperti pergaulan bebas, bohsia, bohjan, hubungan seks sebelum nikah, kelahiran anak luar nikah, pengguguran haram, pelajar perempuan melacur diri dan permainan seks. Persoalannya di sini bagaimana mahasiswa-mahasiswai IPT yang sememangnya terbukti keintelektualannya darisegi akademik boleh terjerumus dalam permasalahan ini? Kertas kerja ini bertujuan untuk melihat fenomena permasalahan seksual remaja terutama mahasiswa IPT darisegi sebab dan akibat, keperluan kepada pendidikan seks dan sejauh mana pendekatan kaunseling boleh diaplikasikan oleh kaunselor dalam menangani segala permasalahan ini.