Penilaian Kualiti Servis Sistem Maklumat Menggunakan Teknik Analisis Koresponden - Abdul Rahman, Azizah; Alias, Rose Alinda; Bakri, Aryati; Maulud, Ani (Penerbit UTM Press, 2002)

(untitled)
Membekalkan servis sistem maklumat (SM) yang terbaik adalah antara isu yang penting dalam memangkin perubahan dalam sesebuah organisasi. Kajian ini bertujuan menjelajahi pengertian Kualiti Servis Sistem Maklumat (KSSM) menggunakan Teknik Analisis Koresponden dengan mengenal pasti elemen-elemen yang perlu diambil kira dalam program penambahbaikan kualiti. Analisis Koresponden digunakan untuk mengupas maklum-balas daripada pembekal dan pengguna sistem maklumat. Antara elemen-elemen yang mempengaruhi KSSM adalah seperti budaya organisasi, pengurusan sumber manusia, komunikasi, kualiti hasil dan kepuasan pengguna. Elemen-elemen ini boleh dikelompokkan kepada empat kategori iaitu staf, pengurusan, perancangan dan kualiti luaran. Kajian mendapati Teknik Analisis Koresponden sesuai digunakan untuk menganalisis KSSM secara kuantitatif menggunakan data kualitatif. Teknik ini boleh menjadi pelengkap kepada penyelidikan yang dilakukan secara kualitatif.