Simulasi Baris Pemasangan Pembantu Peribadi Digital - Alwee, Razana; Muhamad, Noorazlin; Mohd. Zain, Azlan (2006)
Barisan pemasangan yang cekap dan efektif adalah sangat penting bagi mamastikan pelan perancangan pengeluaran produk dapat mencapai sasaran. Simulasi adalah merupakan satu alat yang boleh digunakan bagi mengkaji operasi sesuatu sistem dengan menuru perlakuansebenar sistem tersebut. Dalam kajian ini, kaedah simulasi telah digunakan bagi mengkajioperasi baris pemasangan papan utama yang merupakan unit binaan asas pembantu peribadi digital(PDA). Kajian dilakukan bagi membantu pihak kilangmengenalpastiperubahan yang perlu dilakukan terhadap baris pemasangan bagi meningkatkan lagi pengeluaran prodak.Eksperimen dengan menggunakan model simulasi dilakukan terhadap perubahan yang telah dicadangkanbagi melihat prestasi sestem sebelum ianya boleh dilaksanakan terhadap model cadangan didapati jumlah pengeluaran prodak dapat ditingkatkan hampir 89 peratus berbanding sistem sebenar. Model simulasi yang dibangunkan adalah model diskrit, stokstik dan dinamik. Pembangunan model adalah berdasarkan pendekatan hubungan proses dengan menggunakan perisian ProModel4.22(network version)