Peramalan pesakit AIDS menggunakan rangkaian neural - Alwee, Razana; Talib, Mohamad Shukor; Mohamad, Nor Khalilah (2006)
Peramalan terhadap bilangan pesakit bagi sesuatu pesakit adalah penting bagi memastikan tahap kesihatan penduduk berada di tahap yang memuaskan. Dalam kajian ini, model ramalan bilangan pesakit AIDS di Malaysia telah dibangunkan. Model ramalan yang di hasilkan adalah mengikut ketagori faktor jangkitan dan bangsa di Malaysia. Terdapat 3 faktor jangkitan yang telah dikaji iaitu perkongsian jarum suntukan (IDU), Heteroseksual dan Homo/Biseksual. Model-model ramaln dibangunkan dengan menggunakan kaedah rangkaian nuetral dengan algoritma rambatan ke belakang dan perisian matlab 7.0. Hasil peramalan adalah bilangan pesakit AIDS untuk 12 bulan yang akan datang.