Pemilihan produk insurans hayat dengan menggunakan Simple Multi-Attribute Rating Technique (SMART) - Bahari, Mahadi; Mat Ali, Nazmona; Md. Zain, Azlan; Sau, Hooi Nee (2006)
Simple Multi-Attribute Rating Technique (SMART)merupakan salah satu pendekatan atau teknik yang digunakan dalam proses membuat keputusan dan menjadikan ia satu model keputusan multi-kriktria yang penting. Kertas kerja ini melaporkan penggunaan teknik SMART di dalam pembangunan dan pemilihan keatas prodak insyuran hayat. Objektif utama daripada kertas kerja ini adalah membincangkan penggunaan teknik SMART. ia menerangkan bagaimana SMART di gunakan sebagai model untuk mereka bentuk dan menilai pilihan alternitif di dalam aplikasi bantuan keputusan yanbg mmbantu orang ramai bagi memilih prodak insyuran hayat yang berdasarkan kepada keperluan(kriteria)mereka. hasil kertas kerja ini melaporkan bahawa pemberat kreteria adalah mempengaruhi hasil keputusan pengiraan. pemberat kreteria yang dibahagikan dengan nilai yang sama rata akan menghasilkan hasil keputusan kedudukan yang berbeza pada beberapa alternatif yang dominen. Manakala pemberat kreteria yang tidak konsisten juga akan menghasilkan nilai keputusan yang amat tidak konsisten.