Kajian ke atas keupayaan membeli rumah bagi golongan sederhana di kawasan Johor Bahru - Mahamud, Rosadah; Hussein, Khadijah (UTM, 2001)
Perumahan merupakan keperluan asas manusia selain daripada makanan dan pakaian.Rumah diperlukan sebagai tempat perlindungan dan mengikut Marcussen(1990) ,sebagai tempat berlindung,ia juga mengandungi konsep keselamatan,kasih sayang,keamanan dan kebebasan. Perumahan yang selesa akan menyumbang kepada kesihatan dan kesejahteraan hidup. Oleh itu memiliki rumah merupakan impian setiap individu. Walaubagaimana pun untuk memiliki rumah bukanlah merupakan perkara yang mudah kerana ciri perumahan itu sendiri yang memerlukan modal yang besar untuk mendapatkannya. Sebahagian besar perbelanjaan isirumah perlu digunakan untuk memiliki rumah.