Sifat optik dan struktur saput tipis timah sulfida - Deraman, Karim; Ismail, Bakar; Sakrani, Samsudi; Gould, R. D. (Persatuan Sains & Teknologi Keadaan Pepejal Malaysia, 1992)
Saput tipis timah sulfida telah disediakan dengan menggunakan teknik penyejatan vakum pada tekanan sekitar 1 x 10-4 tor dan pada suhu di antara 100 dan 300 oC. Ketebalannya adalah di antara 52 dan 570 nm. Pengukuran penyerapan di dalam julat cahaya nampak telah dilakukan dan didapati jurang jalurnya adalah sekitar 1.47 eV (bagi suhu sampel 100 oC) manakala cerapan belauan sinar-X pula menunjukkan bahawa komposisi saput berubah daripada SnS2 (suhu rendah) kepada SnS (suhu yang lebih tinggi).