Mata pelajaran vokasional (mpv) di sekolah menengah harian: penyediaan guru mpv, isu dan cabaran - Selamat, Kandar; Buntat, Yahya; Rajuddin, Mohd. Rashid (2003)
Kertas konsep ini menjelaskan mata pelajaran baru dalam elektif Pendidikan Teknik dan Vokasional (PTV) di sekolah menengah akademik yang dikenali sebagai mata pelajaran vokasional (MPV), fasa pelaksanaan dan syarat kombinasi mata pelajaran elektif dalam PTV. Sebagai mata pelajaran berasaskan kompetensi; dalam kesemua aspek termasuk pengubalan bahan kurikulum, pelaksanaan pengajaran dan pembelajaran serta pentaksiran haruslah memberi tumpuan untuk menepati keperluan pendidikan berasaskan keterampilan (competency base education/CBE). Fokus utama adalah kupasan mengenai keperluan guru MPV serta isu dan cabaran terhadap institusi pendidikan guru dalam penyediaan guru MPV yang dapat menepati keperluan CBE.