Aplikasi corak pembelajaran kemahiran berfikir secara kreatif dan kritis di kalangan pelajar dalam subjek pengajian kejuruteraan awam Sekolah Menengah Teknik Negeri Johor - Ahmad, Adnan; Subari, Kamalularifin; Mohamad, Mimi Mohaffyza (2006)
Pendidikan bertaraf dunia haruslah mampu menjana generasi yang mengaplikasikan budaya berfikir secara kreatif dan kritis. Ini adalah kerana kemampuan berfikir sercara kreatif dan kritis mampu melahirkan insan yang dapat bersaing bukan sahaja di peringkat negara tetapi sebagai pemain globalisasi dalam pelbagai bidang. Al-Ghazali telah mengenalpasti lima fungsi otak iaitu ingatan, visual, bayangan, perasaan, sintesis dan daya berfikir menurut Adair, â€œto creative is always to do somethingâ€. Manusi mampu menjadi kreatif jika mereka tahu cara mengoptimakan minda (Bono.D 1993). Kajian telah dijalankan terhadp 265 orang pelajar PKA di Sekolah Menengah Teknik negeri Johor untuk melihat apakah carak pembelajaran para pelajar ini dalam menyelesaikan masalah subjek PKA dalam sub topik Bahan Binaan, Ukur Kejuruteraan, Geoteknik dan Kejuruteraan Jalan raya dan Lalulintas. Kajian juga cuba melihat perbezaan antara perbezaan jantina dan tahap pencapaian dalam peperiksaan.