Aplikasi Perisian NVIVO Dalam Analisis Data Kualitatif - Awang Hamid, Dayang Tiawa; Omar, Abdul Hafldz; Sariffudin, Rio Sumarni (2005)
Corak interaksi murid semasa proses pembelajaran membaca-faham berbantukan komputer (MBK) boleh dikesan menerusi perisian rakaman skrin dan rakaman verbal misalnya perisian Lotus ScreenCam 97. Data yang rekod menerusi perisian ini kemudiannya melalui proses analisis selanjutnya dengan menggunakan pakej perisian Nvivo. Penggunaan perisian Nvivo dalam proses menganalisis data-data kualitatif adalah bertujuan memudahkan dan mempercepatkan proses mengurus, menganalisis dan mentafsir data-data kualitatif. Biasanya dalam penyelidikan kualitatif, penyelidik menghadapi masalah lambakan data yang terhasil daripada pelbagai sumber. Kertas kerja ini akan memberi pendedahan tentang pengalaman penyelidik menggunakan perisian Nvivo dalam proses analisis data yang pelbagai termasuk menghubungkan data-data kuantitatif menerusi fungsi Link dan DataBite yang disediakan Nvivo.