Ketamadunan Melayu dan Sains : satu analisis awal ke atas pencapaian masyarakat Melayu dalam bidang sains - Mohd. Balwi, Mohd. Koharuddin (Penerbit UTM Press, 2003)
Kertas ini merupakan satu usaha untuk meneroka dan mendedahkan pencapaian masyarakat Melayu dalam bidang sains sebelum masyarakat Melayu mengenal ilmu sains moden daripada Barat. Terdapat tiga pencapaian sains yang diteliti iaitu pencapaian sains dalam bidang perubatan, matematik dan kimia (peleburan logam). Perkembangan ketiga-tiga bidang ini banyak dipengaruhi oleh kepentingannya dalam kehidupan seharian masyarakat Melayu. Perkembangan ilmu sains Melayu juga berlaku terutama apabila mereka memeluk agama Islam pada abad ke 7 masihi. Bermula dari detik itu sebahagian tradisi keilmuan Melayu mengongsi tradisi keilmuan dari umat Islam lain. Ilmu-ilmu ini kemudiannya diubahsuai dan diperbaiki oleh para cerdik pandai tempatan untuk digunakan dalam kehidupan masyarakat Melayu. Terdapat juga cerdik pandai tempatan ini yang menghasilkan ilmu-ilmu sains baru bagi menyelesaikan permasalahan seharian masyarakat dari masa ke semasa.