Program simulasi pemisahan campuran gas multikomponen melalui permeator membran - Saidi, Hamdani; Sutrasno, Sutrasno; Abdul Aziz, Ramlan (Penerbit UTM Press, 1993)
Proses pemisahan gas melalui permeator membran dapat disimulasikan dalam sebuah komputer untuk mendapatkan komposisi keluaran gas. Program simulasi dibuat dalam bahasa pemograman Turbo Pascal 5.0, menggunakan algoritma yang dibuat oleh Shindo et.al. Hasil simulasi yang didapati dari program mempunyai perbezaan purata 0.1% bila dibandingkan dengan yang dibuat oleh Shindo et.al. walaupun kemampuan komputer yang digunakan berbeza.