Aplikasi 'e-learning' dalam pengajaran & pembelajaran di sekolah-sekolah malaysia : isu dan cadangan perlaksanaannya - Idrus, Wahyu; Buntat, Yahya (2006)

(untitled)
Proses pembelajaran dan pengajaran telah mengalami banyak perubahan seiring dengan perkembangan teknologi. Penggunaan kaedah pengajaran berbantukan computer haruslah diperluaskan lagi di sekolah-sekolah agar ia dapat menyaingi perubah-perubahan pendidikan masa kini. Kertas kerja ini adalah merupakan satu kertas kerja tinjauan tentang aplikasi e-learning di sekolah-sekolah Malaysia.Kertas ini kan mengupas berkenaan dengan definasi tentang e-learning serta perbandingan antara pembelajaran tradisional dan pembelajaran e-learning. Ia memberikan rasional kenapa e-learning perlu dilaksanakan di sekolah-sekolah di Malaysia. Empat faktor utama yang perlu dipertimbangkan semasa memilih dan menilai bahan e-learning juga turut disentuh. Isu utama yang diperbincangkan ialah cabaran-cabaran yang perlu ditangani dalam pelaksanaan e-learning dan strategi perlaksanaan di dalam bilik darjah Sebagai kesimpulan, kertas ini mencadangkan beberapa bahan e-learning yang dapat digunakan di semua sekolah di Malaysia