Tanggapan Tenaga Pengajar di Institut Latihan Perindustrian (ILP) Pasir Gudang, terhadap Penerapan Kemahiran 'Employability' dalam proses pengajaran dan pembelajaran - Buntat, Yahya; Abd. Rahman, Juliana (2006)
Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti elemen kemahiran “employability” yang sering diterapkan oleh tenaga pengajar Institut Latihan Perindustrian (ILP) Pasir gudang Johor, elemen kemahiran “employability” yang dianggap penting, serta permasalahan yang dihadapi untuk penerapan kemahiran tersebut semasa proses pengajaran dan pembelajaran dilaksanakan. Kajian ini dijalankan di Institut Latihan Perindustrian (ILP) Pasir Gudang Johor. Seramai 52 orang responden yang terdiri daripada tenaga pengajar terlibat dalam kajian ini. Kajian mendapati, elemen kemahiran “employability” yang paling kerap diterapkan dan juga dianggap paling penting oleh tenaga pengajar ialah kemahiran komunikasi terutama kemahiran mengikuti arahan yang diberikan. Bagaimanapun hasil kajian mendapati bahawa masalah utama yang dihadapi oleh tenaga pengajar untuk menerapkan kemahiran tersebut adalah pelajar kurang pengetahuan tentang kepentingan kemahiran “employability.”