Kursus dan Latihan Jangka Pendek dalam memberikan peluang kerjaya pelatih di Pusat Giat Mara: satu kajian kes - Buntat, Yahya; Mohd. Yusof, Zakaria; Abdul Rahman, Samsuri (2006)
Kajian ini dilakukan adalah untuk mengetahui kesesuaian kursus dan latihan jangka pendek di pusat Giat Mara di daerah Batu Pahat dalam mendapatkan peluang pekerjaan selepas tamat latihan kemahiran. Data-data kajian diperolehi secara analisis dokumen. Hasil kajian menunjukkan bahawa kursus dan latihan jangka pendek yang ditawarkan oleh Pusat Giat Mara adalah baik dan berkesan untuk pelatih-pelatih mendapatkan kemahiran dan seterusnya memperolehi pekerjaan selepas atamat latihan. Kursus-kursus yang ditawarkan di Pusat-Pusat Giat Mara daerah Batu Pahat telah berjaya menarik minat pelatih untuk mengikutinya. Golongan yang terlibat dalam latihan di Pusat Giat Mara adalah di kalangan mereka yang berumur diantara 15 hingga 17 tahun yang mempunyai taraf akademik di peringkat Penilaian Menengah Rendah (PMR) dan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) sahaja. Kajian juga mendapati bahawa para pelatih lepasan Pusat Giat Mara ini dapat memenuhi keperluan majikan.