Aplikasi Konsep Dan Kaedah Lukisan Kejuruteraan Dalam Matematik Oleh Guru-Guru Matematik Di Sekolah Menengah Teknik Seluruh Negeri Kelantan - Othman, Widad; Ismail, Hatta (Penerbit UTM Press, 2001)
Penyelidikan ini adalah untuk mengkaji tahap pengetahuan dan aplikasi Lukisan Kejuruteraan dalam mata pelajaran matematik oleh guru-guru matematik di semua Sekolah Menengah Teknik di negeri Kelantan. Semua guru matematik telah digunakan sebagai sampel dalam kajian ini. Set soal selidik yang mengandungi dua bahagian iaitu berbentuk kuantitatif dan kualitatif digunakan bagi mendapatkan keputusan yang lebih menyeluruh. Data dianalisis secara manual dan dikemukakan dalam bentuk peratus. Hasil kajian menunjukkan guru tidak mempunyai pengetahuan tentang integrasi dua mata pelajaran tersebut, tahap apalikasi guru yang mempunyai pengalaman mengajar Lukisan Kejuruteraan adalah baik dan biodata guru seperti pengalaman mengajar dan kelulusan akademik tidak mempengaruhi pengetahuan dan aplikasi guru. Beberapa cadangan dikemukakan untuk memperbaiki kelemahan-kelemahan yang dikenalpasti, antaranya guru-guru perlu diberi pendedahan tentang konsep dan kaedah mengajar Lukisan Kejuruteraan. Di samping itu penyelarasan skema jawapan soalan matematik yang mempunyai kaitan secara langsung dengan Lukisan Kejuruteraan perlu dilakukan.