Kepimpinan Transaksi/Transformasi Dan Ciri Kerja Profesional Teknologi Maklumat Sektor Awam Malaysia - Wan Ismail, Wan Faridah Akmal; Mohamad, Noor Azmi; Mad Shah, Ishak (Penerbit UTM Press, 2002)
Kajian ini mengkaji hubungan gaya kepimpinan dan ciri kerja di Unit/Bahagian Perkhidmatan Maklumat sektor awam Malaysia. Seramai 31 orang pengurus Teknologi Maklumat sektor awam telah bekerjasama memberikan maklumat untuk kajian ini. Kepimpinan transaksi menunjukkan lebih banyak memberi pengiktirafan dan pujian kepada kakitangan profesional tetapi rendah dalam pemberian ganjaran. Kepimpinan transformasi menunjukkan gaya karismatik tinggi berbanding komponen lain dalam gaya kepimpinan transformasi. Ciri kerja menunjukkan tahap tinggi dalam kepentingan tugas dan keperluan bekerjasama dalam menjalankan tugas tetapi dengan tahap rendah dalam autonomi tugas. Kajian ini mendapati tiada hubungan bererti antara gaya kepimpinan dengan ciri kerja, tetapi wujud hubungan bererti antara kepimpinan transaksi dengan ciri kerja identiti tugas, maklum balas dari kerja, dan ciri kerja keseluruhan manakala kepimpinan transformasi pula hanya menunjukkan hubungan bererti dengan ciri kerja kepelbagaian kemahiran, dan tidak bererti kepada ciri kerja keseluruhan.