Kajian kesedaran mahasiswa terhadap peranan dan tanggungjawab Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) sebagai wakil pelajar di Universiti Teknologi Malaysia, Skudai, Johor - Abdul Rahman, Hamidah; Nik Mahmood, Nik Hasnaaa; Omar, Rozeyta; Abdul Patah, Salwa; Shaari, Roziana; Mohd. Arif, Lily Suriani (2006)
Kajian ini bertujuan untuk mengenalpasti kesedaran mahasiswa terhadap peranan dan tanggungjawab mpp. Terdapat tiga objektif kajian iaitu mengenalpasti tahap kesedaran mahasiswa terhadap mpp dari segi kewujudan, peranan dan tanggungjawab; mengenalpasti persepsi mahasiswa terhadap hak mengundi dalam pilihanraya kampus; dan mengenalpasti persepsi mahasiswa terhadap proses pilihanraya kampus. Seramai 429 orang mahasiswa yang mewakili sepuluh buah fakulti di utm skudai telah dipilih sebagai responden melalui kaedah persampelan rawak mudah. Data yang dikumpul diproses menggunakan perisian statistical package for social sciences (spss) dengan menggunakan peratusan dan kekerapan. Hasil kajian menunjukkan bahawa tahap kesedaran mahasiswa terhadap kewujudan serta peranan dan tanggungjawab mpp adalah sederhana. Ini bermakna pihak mpp dan universiti perlu mempertingkatkan kesedaran pelajar terhadap mpp. Disamping itu, persepsi mahasiswa terhadap proses pilihanraya juga adalah sederhana. Oleh itu masih banyak lagi ruang yang perlu diperbaiki bagi memastikan proses pilihanraya berjalan dengan teratur dan telus.