Penukaran data dalam konteks GIS (Geographical Information System) - Abdul Manaf, Azizah; Sulong, Ghazalie (Penerbit UTM Press, Universiti Teknologi Malaysia, 1992)
Kertas kerja ini membincangkan kajian literatur mengenai proses awal yang perlu dititikberatkan dalam pembangunan suatu GIS (Geographical Information System). Dalam pembangunan sistem maklumat geografi (GIS), proses penukaran data (data conversion) merupakan proses awal yang perlu dilalui untuk mencapai kepada tahap pangkalan data geografi yang bermutu tinggi. Proses ini juga biasanya merupakan sebahagian terbesar daripada keseluruhan projek GIS dan secara tidak langsung kos untuk proses tersebut juga adalah yang paling tinggi iaitu dalam lingkungan 60%. Dari segi terminologi pula, terdapat dua aspek proses penukaran dan di dalam kertas kerja ini salah satu aspek yang akan dibincangkan iaitu dari segi persediaan awal berkaitan dengan spesifikasi projek penukaran, spesifikasi data dan spesifikasi pentadbiran harus dilaksanakan sebelum proses penukaran (conversion) dapat dijalankan dengan lancar. Setiap sistem AM/FM pula, memerlukan kepada satu dasar tanah yang tepat, terkini dan selaras dengan tempat data fasiliti dirujuk secara geografik. Dengan lain perkataan, tanpa dasar tanah, sesuatu sistem pemetaan tidak boleh dikatakan sebagai satu GIS. Beberapa teknik perolehan dasar tanah dibincangkan dengan serba ringkas untuk membolehkan perhatian ditumpukan kepada masalah penyediaan dan pembersihan data fasiliti yang akan dirujuk terhadap dasar tanah ini kelak. Pembersihan data fasiliti adalah amat perlu supaya data yang dimasukkan semasa proses penukaran berada dalam keadaan baik dan tidak mendatangkan masalah semasa penggunaan kelak. Ini juga dapat menjimatkan kos pengguna dalam jangka masa panjang. Mutu maklumat yang akan ditukar juga perlu diambilkira.