Pembangunan Pembakar Bahan Api Cecair Beremisi Rendah Di UTM - Mat Alit, Mohamad Isnizam; Mohd. Jaafar, Mohammad Nazri (Penerbit UTM Press, 2001)
Sebuah unit pembakar bahan api cecair yang beremisi rendah telah dibangunkan. Pembakar ini terdiri daripada beberapa komponen utama seperti kebuk pembakar, pemusar udara, pemancit bahan api, sistem bekalan udara dan bahan api. Pembakar ini telah diuji dengan melakukan ujikaji ke atas dua jenis pemusar udara, iaitu pemusar udara aliran jejarian jenis ram rata dan ram lengkung. Hasil ujikaji menunjukkan bahawa pembakar yang dibangunkan berjaya dipraktikkan dan pemusar udara ram lengkung adalah lebih baik daripada ram rata dari segi emisinya.