Kajian kes penggunaan pembelajaran koperatif dan kemahiran generik terhadap pencapaian mata pelajaran "logik digital" - Megat Mohd. Zainuddin, Norziha; Abu Hassan, Norihan; Syed Yahya Kamal, Syed Ardi (2006)
Logik Digital merupakan salah satu mata pelajaran teras untuk Diploma Teknologi Maklumat dan Diploma Teknologi Multimedia yang ditawarkan kepada pelajar tahun satu. Pemerhatian pengalaman mengajar mata pelajaran ini selama tujuh tahun mendapati kaedah mengajar secara tradisi mendapati pelajar kurang berminat untuk mencari maklumat atau data secara sendiri. Yang ketara ialah pelajar ini terlalu bergantung kepada pensyarah untuk mendapatkan segala ilmu. Logik Digital menekankan konsep logiknya tersediri dalam pengkomputeran secara memanipulasi data. Pengajaran mata pelajaran ini di Universiti Teknologi Malaysia menekankan "Outcome Based Education" yang memerlukan pensyarah melaksanakan "Learning Outcome" (Hasil Pembelajaran) untuk mencapai objektif serta kemahiran generik yang dimuatkan dalam perancangan kuliah. Empat kemahiran generik yang perlu dicapai dalam mata pelajaran ini ialah pembelajaran sepanjang hayat, kemahiran berkomunikasi, kerja berkumpulan dan penyelesaian masalah. Tujuan kajian ini adalah untuk mengkaji pendekatan pembelajaran kooperatif dan sejauh mana kemahiran generik terhasil serta hubungnya dengan pencapaian Logik Digital. Borang Soal selidik kemahiran generik dan borang penilaian rakan sekumpulan diedarkan kepada pelajar di akhir semester. Dapatan kajian menunjukkan wujudnya peningkatan prestasi pelajar dan kemahiran generik tercapai.