Pelaksanaan Undang-undang Kangcu Dalam Kegiatan Pertanian Komersial di Negeri Johor - Thukiman, Kassim (Faculty of Management and Human Resource Development, 2005)
Pembangunan sesebuah negeri mempunyai kaitan yang rapat dengan kegiatan ekonomi. Kegiatan ekonomi berasaskan pertanian banyak menyumbang kepada pembangunan ekonomi di negeri Johor. Fenomena ini telah berlaku sebelum kedatangan British lagi. Apa yang menarik ialah pelaksanaan kegiatan ekonomi pertanian secara komersial berjalan secara sistematik berdasarkan pelaksanaan peraturan dan undang-undang. Sehubungan dengan itu, artikal ini berusaha untuk menelusuri pengenalan undang-undang yang dijalankan di negeri Johor sejak tahun 1844. Jelasnya, Johor bukan sahaja terkenal sebagai pusat pembangunan ekonomi, tetapi mempunyai kekuatan tersendiri dalam mengasaskan undang-undang. membangunkan sistem pentadbiran dan mengekploitasi kesuburan muka buminya. Sebab itulah Sultan (Maharaja) Abu Bakar telah dinobatkan sebagai Bapa Johor Moden.