Tahap Penguasaan Pertolongan Cemas Di Kalangan Pelajar-Pelajar Pendidikan Kemahiran Hidup (S.P.A.C.E) Fakulti Pendidikan, Universiti Teknologi Malaysia - Hashim, Shahrin; Yusuf, Mohd Zakiri (2010)
Kajian ini bertujuan untuk mengetahui tahap pengetahuan pelajar-pelajar PendidikanKemahiran Hidup (S.P.A.C.E) Fakulti Pendidikan, Universiti Teknologi Malaysia terhadap pertolongancemas di bengkel. Tahap pengetahuan yang dikaji termasuklah pengetahuan asas pertolongan cemas,pengetahuan terhadap rawatan mangsa terkena serangan jantung atau pengsan, pengetahuan terhadaprawatan mangsa terkena kejutan elektrik, pengetahuan terhadap rawatan mangsa terbakar atau melecurdan juga pengetahuan terhadap rawatan mangsa luka di bengkel. Seramai 86 orang pelajar PendidikanKemahiran Hidup (S.P.A.C.E) dari Fakulti Pendidikan Universiti Teknologi Malaysia dipilih sebagaisampel dalam kajian ini. Ia mengandungi 30 item yang diukur dengan menggunakan skala likert dandianalisis dengan menggunakan perisian Statistical Package for Social Science (SPSS 12.0). Analisis datadilakukan secara deskriptif (dalam frekuensi dan peratus). Dapatan kajian menunjukkan bahawapengetahuan pelajar Pendidikan Kemahiran Hidup (S.P.A.C.E) berada pada tahap sederhana. Aspekpengetahuan asas pertolongan cemas dikenalpasti berada pada tahap tinggi (77.5%), diikuti olehpengetahuan terhadap rawatan mangsa terbakar atau melecur (58.35%), pengetahuan terhadap rawatanmangsa terkena kejutan elektrik (55.5%), pengetahuan terhadap rawatan mangsa terkena serangan jantungatau pengsan (44.1%), dan yang terakhir pengetahuan terhadap rawatan mangsa luka di bengkel(40.95%). Hasil kajian juga menunjukkan seramai 55 orang (65.5%) pernah mengajar di bengkel ataumakmal.