Pengaruh Kadar Dehidrasi Terkawal Ke Atas Prestasi Semasa Pemain Bola Sepak Universiti Teknologi Malaysia - Zainuddin, Zainal Abidin; Rosli, Muhammad Salleh (2010)
Sukan bola sepak yang mengambil masa sekurang-kurangnya 90 minit memerlukan pemain yang mempunyai stamina yang tinggi. Beraksi dalam tempoh masa yang lama akan menyebabkan pemain bola sepak mengalami dehidrasi melalui perpeluhan. Oleh itu, objektif kajian ini adalah untuk mengenalpasti kesan kadar dehidrasi terkawal ke atas prestasi semasa otot atlit dan mengenalpasti kesan kadar dehidrasi terkawal ke atas perubahan fisiologi tubuh badan atlit. 2 orang pemain bola sepak UTM lelaki dengan umur 24 (±3) tahun, berat 61.1 (±2.3) kg, tinggi 170.3 (±1.8) cm dan BMI 21.09 (±1.22) dipilih sebagai subjek. Subjek berlari atas treadmill sejauh 5 km dibawah tempoh masa 30 minit. Data yang dikumpul dianalisa dengan menggunakan GraphPad Prism versi 5 menunjukkan terdapat hubungan bagi antara pembolehubah bagi kedua-dua subjek. Kajian mendapati bahawa dehidrasi iaitu kehilangan berat badan melalui perpeluhan ialah 3.67% bagi subjek 1 menunjukkan penurunan prestasi otot yang ketara dan 1.85% bagi subjek 2 menunjukkan sedikit penurunan prestasi. Kesimpulannya, dehidrasi memberi kesan terhadap prestasi semasa dan perubahan fisiologi atlit.