Kesediaan Pelajar Dalam Mengikuti Mata Pelajaran Vokasional Di Sekolah Menengah HarianLuar Bandar Daerah Jerantut, Pahang. - Minghat, Asnul Dahar; Sikh Mohamad, Rabiah (2010)
Kajian deskriptif ini adalah bertujuan untuk mengenal pasti kesediaan belajar pelajar dalam mata pelajaran vokasional di sekolah harian luar bandar di daerah Jerantut berdasarkan empat persoalan kajian iaitu aspek pengetahuan asas atau sedia ada, aspek minat, aspek sikap dan kemahiran menggunakan peralatan dan mesin. Sampel kajian terdiri daripada 70 orang pelajar Tingkatan Empat di tiga buah sekolah dalam daerah Jerantut , Pahang. Set soal selidik digunakan sebagai instrumen kajian ini. Hasil kajian ini dianalisis menggunakan perisian Statistical Packages For Social Science (SPSS) versi 11.5. Nilai indeks kebolehpercayaan item soal selidik adalah alpha (α) =0.87. Peratus, kekerapan (frekuensi) dan min digunakan untuk menganalisis data. Hasil dapatan kajian menunjukkan pelajar-pelajar yang mengikuti MPV mempunyai kesediaan yang tinggi dari segi sikap dengan nilai min 3.92, minat dengan nilai min 3.78, kemahiran menggunakan peralatan tangan dan mesin dengan nilai min 3.71 manakala aspek pengetahuan sedia ada berada pada nilai yang sederhana dengan nilai min 3.51. Penyelidik turut mengemukakan beberapa cadangan bagi memungkinkan kajian lanjutan dijalankan.