Rekacipta Instrumen Alat Sensor Untuk Ujian Kecergasan Kardiovascular Berlandaskan Ujian Bleep Berbantukan Komputer - Zainuddin , Zainal Abidin; A Malek, Rahimei Mohd Iqbal (2010)
Ujian ‘Bleep’ merupakan salah satu ujian yang digunakan untuk menilai daya tahan kardiovaskular bagi seseorang atlit. Kajian ini merupakan satu projek merekacipta alat iaitu menggunakan teknologi sensor ‘pijakkan kaki’ untuk digunakan dalam ujian ‘Bleep’. Alat ini direka bertujuan untuk melihat keberkesanan bagi menentukan kesalahan semasa ujian ‘Bleep’ dijalankan dengan menggunakan sensor. Penyelidik mendapatkan persepsi terhadap alat ini daripada 40 orang siswazah-siswazah Ijazah Sarjana Muda Sains serta Pendidikan dari Fakulti Pendidikan, Universiti Teknologi Malaysia yang dipilih secara rawak melalui soal selidik yang diedarkan dan 10 orang daripadanya dipilih untuk melakukan pengujian melihat keberkesanan sensor. Penggunaan camera digital Canon 2400 digunakan bagi merakam gambaran lakuan yang tepat dan betul. Data yang dikumpul dianalisis dengan menggunakan perisian Microsoft Excel 2007 berdasarkan kekerapan dalam jawapan skala likert dan dirumuskan secara peratusan. Dapatan kajian menunjukkan bahawa penggunaan sensor berkesan dan mendapat sambutan yang baik daripada responden yang dipilih. Hasil kajian menunjukkan bahawa penggunaan alat sensor bagi ujian ‘Bleep’ memberikan ketepatan dalam menentukan kesahan larian bagi seseorang subjek yang diuji. Alat ini amat ringkas dan mudah alih bagi menjalankan ujian ‘Bleep’. Cadangan penyelidik supaya alat ini dapat dibangukan semula dengan sumber yang tahan lebih lama, kalis air, dan sumber tenaga yang relevan mendapatkan mutu hasil penyelidikan yang sempurna. Kesimpulannya, penggunaan sensor yang dicadangkan mendapat sambutan yang baik dan ketepatan menentukan kesahan larian dalam ujian ‘Bleep’ amat bertepatan. Sensor yang digunakan perlu diperbaiki untuk kajian-kajian akan datang supaya lebih menarik serta boleh digunakan untuk peringkat yang lebih tinggi.