Pembangunan Perisian Pembelajaran Berbantukan Komputer (PBK) bagi Kursus Bahasa Pengaturcaraan II (Visual Basic) - Mohd. Zaid, Norasykin; Othaman, Nurul Shimaa (2010)
Projek ini dilaksanakan untuk membangunkan sebuah perisian Pembelajaran Berbantukan Komputer (PBK) bagi kursus Bahasa Pengaturcaraan II (Visual Basic) meliputi tajuk Struktur Kawalan Pilihan dengan menggunakan pendekatan Pembelajaran Berasaskan Masalah (PBM). Sehubungan itu, projek ini juga adalah untuk membangunkan sebuah perisian pembelajaran yang interaktif dan menggunakan Bahasa Melayu sebagai bahasa pengantara bagi meningkatkan sumber rujukan berbahasa Melayu. Aplikasi multimedia ini bercirikan lapan ciri PBM sepertimana yang dicadangkan oleh Albion (2000a). Proses pembangunan perisian PBK ini menggunakan model Rekabentuk Instruksi Bersistem iaitu model Hannafin dan Peck sebagai panduan. Perisian PBK ini dibangunkan dengan menggunakan perisian Macromedia Authorware 7.0 sebagai perisian utama dan disokong oleh perisian-perisian lain seperti Macromedia Flash 8, Adobe Photoshop CS2, Sony Sound Forge 7.0 dan Camtasia Studio 5. Justeru itu, adalah diharapkan perisian ini dapat menyediakan suasana pengajaran dan pembelajaran topik Struktur Kawalan Pilihan Visual Basic yang lebih aktif, interaktif dan realistik.