Pembangunan Modul ‘Panduan Pemilihan Kombinasi Warna Bagi Rekabentuk Skrin Dalam Pembangunan Aplikasi Multimedia Dan Laman Web’ - Md. Salleh , Shaharuddin; A. Rahman, Nornajidah (2010)
Modul merupakan satu alternatif pembelajaran dalam usaha melahirkan pelajar yang berdikari, proaktif, dinamik dan kreatif. Justeru itu, pengkaji telah menghasilkan sebuah modul yang bertajuk ‘Panduan Pemilihan Kombinasi Warna bagi Rekabentuk Skrin dalam Pembangunan Aplikasi Multimedia dan Laman Web’ untuk pembangun aplikasi multimedia dan laman web. Modul ini dihasilkan menggunakan pendekatan penyelesaian masalah yang bertujuan melibatkan pelajar secara aktif menerusi permasalahan yang dikemukakan. Modul ini terbahagi kepada empat bab yang terdiri daripada elemen-elemen rekaan, prinsip-prinsip rekaan, perihal warna, serta penggunaan dan pemilihan warna. Jawapan kepada permasalahan hanya akan diketahui setelah pelajar menyelesaikan aktiviti dan membaca nota yang diberi. Penilaian secara tidak formal telah dijalankan ke atas lima responden yang terdiri daripada pelajar yang mengambil subjek berkaitan pembangunan aplikasi multimedia dan web dan tiga orang pakar untuk menilai penerimaan terhadap penggunaan modul ini. Penilaian yang dijalankan mendapati bahawa para pelajar bersetuju dengan penggunaan modul pembelajaran ini memberikan implikasi yang positif dalam aspek yang dikaji oleh penyelidik dan ianya amat membantu pelajar dalam memahami dan member pengetahuan dalam topik ini. Walau bagaimanapun, masih terdapat beberapa perkara yang masih perlu dipertingkatkan lagi untuk menjadikan modul ini lebih tinggi kualitinya. Dengan adanya modul ini, diharapkan pelajar memperolehi manfaat serta menjamin ruang pembelajaran yang lebih selesa bagi memenuhi keperluan pembelajaran masing-masing. Modul ini juga diharapkan dapat membantu pelajar dalam mengaplikasikan kombinasi warna yang bersesuaian dalam proses mereka bentuk dan membangunkan rekabentuk skrin aplikasi multimedia dan halaman web.