Pembangunan Perisian Pembelajaran Berdasarkan Komputer (PBK) Matematik Penjelmaan (Transformation) Tingkatan Dua - Idris , Abdul Razak; Jainuri, Noor Suriati (2010)
Kajian ini bertujuan membangunkan satu perisian Pembelajaran Berbantukan Komputer (PBK) bertajuk Penjelmaan iaitu satu subtopik dari Matematik KBSM Tingkatan Dua. Bahasa Inggeris telah dijadikan sebagai bahasa penghantar dalam perisian ini. PBK ini menggunakan pendekatan Behaviorisme supaya dapat menyediakan pembelajaran yang interaktif yang mana pengguna diberi kebebasan sepenuhnya untuk mengawal proses pembelajaran. PBK ini juga dibangunkan berdasarkan gabungan lima elemen multimedia iaitu teks, grafik, audio, video dan animasi. Perisian ini telah dibangunkan dengan gabungan beberapa perisian seperti Macromedia Authorware 7.01, Adobe Photoshop 7.0, ULEAD Video Studio 9 dan Sony Sound Forge 7.0. Perisian yang dibina ini dimuatkan dalam cakera padat (CD) bagi memudahkan pengguna membawanya. Adalah diharapkan ia dapat dijadikan panduan dan rujukan dalam pengajaran dan pembelajaran (P&P).