Visualisasi Pelajar Mengenai Konsep Asid Dan Bes - Arshad, Mohamad Yusof; Malek, Salmiah (2010)
Kajian yang bertajuk ‘Visualisasi Pelajar Mengenai Konsep Asid dan Bes’ ini bertujuan untuk mengenalpasti visualisasi pelajar mengenai konsep asid dan bes. Kajian ini menggunakan instrumen soal selidik yang berupa soalan struktur yang memerlukan pelajar untuk melukis zarah (atom, ion dan molekul) dan memberi penjelasan terhadap suatu konsep dan tindak balas kimia dalam tajuk asid dan bes. Seramai 150 orang responden telah dipilih dari kalangan pelajar tingkatan lima di beberapa buah sekolah menengah di sekitar Johor Bharu. Respon yang diperolehi daripada pelajar dikategorikan sebagai jawapan saintifik, kerangka alternatif dan juga tiada respon. Ia telah dipersembahkan dalam bentuk jadual dan peratusan menurut kekerapan jawapan. Dapatan kajian mendapati bahawa pelajar mempunyai beberapa kerangka alternatif dan menghadapi masalah dalam menvisualisasikan konsep asid dan bes. Di akhir kajian ini, penyelidik mencadangkan satu modul pengajaran kemahiran berfikir iaitu strategi metakognitif yang dapat digunapakai oleh pihak guru untuk diaplikasikan dalam proses pengajaran dan pembelajaran mata pelajaran kimia di sekolah.