Pembangunan Perisian Mata Pelajaran Lukisan Kejuruteraan Bersepadu Unit Teras Lukisan Perspektif Tingkatan Lima - Yeo , Kee Jiar; Hamid, Muhamad Izzuddin (2010)
Penggunaan bahan multimedia dalam bidang pendidikan banyak menyumbang terhadap kaedah pembelajaran. Ekoran daripada perkembangan yang pesat dalam multimedia, maka wujudlah konsep Pengajaran dan Pembelajaran Berbantukan Komputer ( PPBK ). Walaupun terdapat pelbagai pilihan perisian multimedia pada masa kini, namun perisian multimedia pendidikan berlandaskan sukatan pelajaran negara dan unsur tempatan amat terhad terutamanya bagi mata pelajaran Lukisan Kejuruteraan (LK). Sehubungan dengan itu, penyelidik menjalankan kajian ini bertujuan untuk menghasilkan satu perisian PPBK Lukisan Perspektif bagu tajuk “Satu Titik” mengikut sukatan pelajaran kejuruteraan Tingkatan Lima. Perisian ini menggabungkan beberapa perisian lain seperti Macromedia Authorware, macromedia Flash Professional & Adobe Photoshop CS, Swish Max dan Sony Sound Forge. Semua perisian ini dimuatkan ke dalam ke dalam cakera padat (CD) dan diformat sebagai auto run supaya bersifat mesra pengguna. Penggunaan perisian ini mudah dikendalikan dan bersifat mesra pengguna. Diharapkan perisian ini dapat meningkatkan pengetahuan dan pemahaman pelajar dalam bidang kejuruteraan.