Pembangunan Perisian Kejuruteraan Elektrik Dan Elektronik Unit Teras Semiconductor Tingkatan 4 - Yeo, Kee Jiar; Mohammad Hussain, Mohd Azlan (2010)
Pembangunan perisian multimedia dalam pendidikan semakin penting kerana dapat meningkatkan keberkesanan pengajaran dan pembelajaran. Kajian ini bertujuan untuk membangunkan sebuah perisian Pengajaran dan Pembelajaran Berbantu Komputer (PPBK) bertajuk “Semiconductor” bagi mata pelajaran Pengajian Kejuruteraan Elektrik & Elektronik (PKEE). Pendekatan PPBK yang mendasari pembangunan perisian ini adalah gabungan tutorial, simulasi dan latih tubi. Penghasilan perisian PPBK ini adalah penting untuk pelajar dan guru bagi mata pelajaran PKEE untuk membentuk proses pebelajaran dikalangan pelajar dengan lebih mudah, berkesan dan menyeronokkan. Pembangunan perisian ini adalah berasaskan model yang dicadangkan oleh Hannafin dan Peck (1997) dan Bostock (1998). Model ini terbahagi kepada 3 fasa iaitu fasa analisis, fasa reka bentuk dan pelaksanaan serta fasa penilaian. Alat pengarangan utama yang digunakan adalah terdiri daripada perisian Macromedia Flash 8.0, Adobe photoshop 7.0, Swich Max dan Sound Forge 7.0. Pengujian perisian ini dijalankan di Sekolah Menengah Teknik Jasin, Melaka. Dapatan daripada kajian menunjukkan bahawa perisian PPBK ini telah berjaya dibangunkan mengikut objektif yang telah ditetapkan.