Pembangunan Sistem Pengujian Soalan Berasaskan Aras Kognitif Bloom Bagi Topik Nisbah Tingkatan Dua KBSM - Tasir, Zaidatun; Abdul Manan, Mohd Adzha (2010)
Sistem Pengujian Soalan merupakan suatu implementasi kepada penggunaan Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT) bagi meningkatkan tahap proses pengajaran dan pembelajaran terutamanya dalam proses pembinaan soalan. Pembinaan soalan berasaskan aras kognitif Bloom yang dilakukan secara manual menyukarkan para guru dalam membina soalan serta memerlukan masa yang panjang. Justeru itu, projek ini merupakan satu dimensi baru kepada guru mahupun bakal-bakal guru dalam membina soalan mata pelajaran Matematik bagi Tingkatan Dua KBSM dengan berasaskan aras kognitif Bloom. Proses pembangunan sistem ini adalah berdasarkan Model Waterfall oleh Royce (1970). Dengan menggunakan perisian Dreamweaver MX 2004 sebagai platform utama, projek ini dibangunkan dengan berkonsepkan mesra pengguna. Selain daripada itu terdapat perisian lain turut digunakan dalam membangunkan projek ini antaranya Macromedia Flash, Swish MX, Adobe Photoshop CS2 dan Microsoft Access XP sebagai pangkalan data pengguna. Diharapkan dengan pembangunan sistem ini dapat membantu meningkatkan pemahaman pelajar bagi topik nisbah dan membantu para guru dalam membina soalan.